Parlamentul Republicii Moldova

Clădirea Parlamentului

Construită în anii ‘70 ai secolului al XX-lea, clădirea are forma unei «cărți deschise». Clădirea fost reconstruită după protestele de la 7 aprilie 2009. În prezent, Parlamentul reprezintă un ansamblu de edificii cu o suprafață totală de circa 10 mii de metri pătrați.

Ce poți vedea în Parlament?

 

Sala de ședințe plenare

Suprafața totală a sălii de ședințe are în jur de 300 de metri pătrați și o capacitate de aproximativ 190 de locuri, dintre care 101 locuri ale deputaților Parlamentului Republicii Moldova și zonele invitaților. Ședințele în plen sunt transmise în direct.

Sala Europa

Sala Europa a fost inaugurată în 2016, fiind a două după mărime sală din Parlament destinată ședințelor.

 

Sala de presă

Sala de conferințe de presă este situată la etajul 2 al clădirii, în anexa G și este un spațiu de lucru pentru jurnaliștii acreditați la Parlament.

Muzeul Parlamentului

Muzeul a fost inaugurat la 23 mai 2017, de Ziua Parlamentului și conține exponate, cărți, imagini, documente, dar și un spațiu pentru vizionarea materialelor video informative despre istoria  și activitatea Legislativului.

Biblioteca

Biblioteca are peste 7 mii de titluri de carte, inclusiv cu autografe ale personalităților marcante din Republica Moldova și de peste hotare.

Săli pentru ședințe de lucru

Clădirea Legislativului dispune de mai multe săli pentru organizarea întrunirilor Biroului permanent al Parlamentului, a Comisiilor parlamentare, precum și pentru audieri, consultări și alte tipuri de  ședințe.